Tiedätkö sinä, mitä tarkoittaa minimalistinen arkkitehtuuri? Se on suomennos sanoista “minimalism” ja “architecture” ja viittaa siihen, että arkkitehtuurista on karsittu kaikki turha ja ylimääräinen pois. Suuntauksen määritteleviä osa-alueita ovat muun muassa askeettisuus. Runsaat, polveilevat yksityiskohdat ovat kokonaan poissa ja tilalla on selkeitä pintoja ja tyylikkäitä linjoja.Tätä arkkitehtuuriuden suuntaa kuvaa ajatus, että vähemmän on enemmän. Termi “Keep it simple stupid” eli KISS on tuttu jo mainonnasta. Se perustuu siihen, että kun erottuvia yksityiskohtia on vähemmän, keskittyy huomio olennaiseen. Minimalistisen arkkitehtuurin näkökulmasta huomio kiinnittyy itse rakennukseen sekä sen vallitseviin osa-alueisiin eikä runsaisiin yksityiskohtiin. Mitä minimalistisempaa arkkitehtuuria rakennus edustaa, sitä kiinnostavammalta lopputulos monesti näyttää. Tälle tyylilinjalle ovat tyypillisiä suuret, selkeät pinnat, avoimet linjat sekä muun muassa rakennuksen rungon ja seinien korostaminen. Lopputulos on inspiroiva ja persoonallinen.
Minimalistinen arkkitehtuuri näkyy myös Suomessa
Minimalistinen suunnittelu ja katseen keräävät yksityiskohdat ovat näkyvissä myös Suomen katukuvassa. Esimerkiksi edellisillä asuntomessuilla oli useita, minimalistista rakennustyyliä edustavia helmiä. Mukana oli muun muassa konteista rakennettu Opaali-niminen rakennus, joka syntyi Etelä-Savon ammattiopiston oppilaiden opiskelijatyönä.Elokuussa 2017 uutisoitiin, että Helsinki saa ”leijuvan laatikon”. Sillä viitataan Helsingin Kaapelitehtaalle nousevaan Tanssin taloon, joka on jo nyt herättänyt paljon keskustelua. Suunnittelun lähtökohtana on ollut toteuttaa rakennus, joka näyttäisi uhmaavan painovoimaa ja suorastaan leijuvan ilmassa. Taloon on suunnitteilla muun muassa kiiltävästä alumiinista valmistetut seinäpinnat, jotka heijastavat ympäröivää maisemaa ja tuovat esille muun muassa vuodenaikojen tuomaa vaihtelua miljöössä. Rakennuksen suunnittelutiimiin kuuluu useita kovia tekijöitä: JKMM-arkkitehdit sekä arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli. Lopputulos jää nähtäväksi ja kohoaa suunnitelmien mukaan ihasteltavaksemme vuonna 2020.
Tanssin talo tulee valmistuessaan mitä luultavammin muuttamaan näkökulmaa rakentamisesta, arkkitehtuurista sekä siitä, millaisia julkisia rakennuksia Suomessa on. Se on innovatiivinen ja inspiroiva hanke, joka yhdistää täysin omanlaisella tavallaan eri materiaaleja. Talon rakentamisessa tullaan käyttämään muun muassa 10 000 kiloa terästä sekä ympäröivää maisemaa ylellisesti heijastavia alumiinista valmistettuja seiniä. Suomessa on perinteisesti rakennettu puusta, kivestä sekä muista luonnonmateriaaleista, joten näinkin modernien materiaalien käyttö on kerrassaan vetovoimaista ja ilahduttavan yllättävää. Tanssin talo tulee mitä luultavammin herättämään runsaasti keskustelua aina valmistumiseensa saakka – sekä aivan erityisesti sen jälkeen. Eikä ihme: kyseessä on varsin ainutlaatuinen hanke.
Rakentamisen trendit juuri nyt
Rakennusalalla menee juuri nyt lujaa: työllisyys on korkealla, ja uusia rakennuksia kohoaa katukuvaan säännölliseen tahtiin. Paitsi uudisrakentaminen on myös vanhojen rakennusten korjaaminen ja ehostaminen suosittua. Juuri nyt olennaista on miettiä, kenelle rakennetaan ja tehdä ratkaisut sen perusteella. Esimerkiksi asuntosijoittajille rakennetaan pieniä, helposti vuokrattavissa olevia asuntoja. Sen sijaan perheet arvostavat kenties isompia kokonaisuuksia, joista löytyy jokaiselle se oma huone tai soppi rauhoittumiseen. Koska sähkön hinta on korkealla ja se saattaa nousta myös jatkossa, kiinnitetään energiatehokkuuteen paljon huomiota. Esimerkiksi maalämpö ja aurinkoenergia kiinnostavat monia. Tarjolla saattaa olla jopa Bonuskoodi, jonka ansiosta voi saada vaikkapa aurinkoenergiaa tuottavat laitteet edullisemmin. Uutta asuntoa rakentavat panostavat tällä hetkellä monesti yllätyksellisyyteen, yksityiskohtiin tai korkeaan huomioarvoon. Uniikit, persoonalliset ja inspiroivat asunnot ovat nyt kysyttyjä: kenties sinäkin asut yhdessä sellaisesta? Asuntojen yksityiskohtia korostetaan valaistuksella tai jopa pihasuunnittelulla. Rohkeus on iso ja hallitseva trendi.