Arkkitehtuurin tyyli ja sisustustyyli kannattaa sovittaa yhteen

Arkkitehtuurin tyylejä on moneen eri lähtöön. Suomalaiset suosivat vielä tänäkin päivänä perinteistä rakentamista ja yksinkertaisia muotoja. Myöskään talot eivät ole kovin suuria, joten suomalaiset tunnetaan maltillisina rakentajina. Toki täältäkin löytyy taloja, joiden arkkitehtuurissa on otettu vaikutteita muun muassa muista maista ja niiden arkkitehtuurista. Taloja ei välttämättä rakenneta enää pelkästään puusta, vaan puun rinnalle ovat nousseet niin lasi, tiili kuin betonikin. Voidaan sanoa, että modernismi on alkanut nostaa päätään Suomessa.

Tänä päivänä myös industrial on suosittu tyylisuuntaus. Siinä kaiken ei tarvitse olla niin huoliteltua, vaan tilat saavat olla avarat ja kodissa saa olla jopa hieman tehdasmainen tunnelma. Sisätiloissakin käytetään paljon betonia, joka jätetään monesti sellaiseksi ilman, että sen päälle levitetään maalia. Industrial on tyylisuuntaus, joka jakaa mielipiteet. Toiset rakastavat sitä, kun taas toisille pelkistetty tyyli on liikaa.

Muokkaa sisustusta arkkitehtuurin tyyliin sopivaksi

Kodissa tyylisuuntausten sovittaminen yhteen on yksi tärkeimmistä asioista kodin harmonian kannalta. Matot tuovat tunnelmaa ja monet sisustavat matoilla, koska ne ovat näkyvä elementti kodissa. Suomalaiset ovat yleensä suosineet pienikokoisia mattoja, jotka eivät välttämättä herätä huomiota. Tämä on kuitenkin muuttunut viime vuosien aikana, kun suomalaiset kuluttajat ovat alkaneet ostamaan suuria ja näyttäviä mattoja. Esimerkiksi suuret ja värikkäät persialaiset matot sekä erikoisesta materiaalista valmistetut matot, kuten juuttimatto, ovat nousseet monen suosioon. Erikoisiakaan materiaaleja ei siis missään nimessä kannata välttää, vaan niillä voi tuoda eloa kotiin. Juutti on luonnollinen materiaali, joka tuo lämpöä ja aitoutta kotiin.

Sisustustyyli koskee myös muita tekstiilejä, jotka kuuluvat jokaiseen kotiin. Verhojen ja sisustustyynyjen päällisten tulisi mukailla huoneen värimaailmaa. Jos huoneessa on suuri matto, kannattaa sisustuksen tyyli suunnitella maton värisävyjen mukaan. Jos matto on suuri ja värikäs, sitä voi siinä tapauksessa pitää huoneen valopilkkuna. Tuolloin huoneen muut tekstiilit voivat edustaa maltillisempaa linjaa. Kotiaan ei koskaan kannata sisustaa liian täyteen ja liian värikylläisesti. Joskus vähemmän on enemmän ja tuo kotiin myös kodin tunteen. Sisustamisessa kannattaa siis aina ajatella kokonaisuutta ja sitä, kuinka hyvin eri materiaalit ja värit sointuvat yhteen toistensa kanssa.