Alvar Aallon talo

Alvar Aalto on kuuluisa suomalainen muotoilija, arkkitehti ja akateemikko. Hän on kansainvälisestikin tunnettu arkkitehti ja taiteilija. Hän on suunnitellut rakennuksia kotimaansa lisäksi muun muassa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hänen töistään heijastuu suomalaisen luonnon ja perinteen lisäksi myös arkkitehtuurin historia. Osa Alvar Aallon Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevaa kotitaloa sekä ateljeeta kuuluvat nykyään Alvar Aalto -museoon. Museossa on mahdollista pitää erilaisia palavereja aamiaisen tai lounaan merkeissä. Sitä käytetään myös erilaisissa korkeatasoisissa VIP-tilaisuuksissa. Kaikkia hänen suunnittelemiaan rakennuksia ei pidetä yhtä suuressa arvossa, sillä osa mestariarkkitehdin suunnittelemista tiloista on tyhjillään. Hyvä esimerkki tästä on Jyväskylän keskustassa sijaitseva Suojeluskuntatalo, jota on jo vuosikaudet pitänyt alkaa kunnostaa.

Alvar Aalto taiteilijana

Alvar Aalto -museon perusnäyttelyssä voi tutustua hänen suunnittelemiensa rakennusten pienoismalleihin. Tunnettujen rakennusten lisäksi hän suunnitteli myös pientaloja sekä näyttelypaviljonkeja. Arkkitehtuurin lisäksi hän oli monipuolinen suunnittelija. Hän suunnitteli vielä tänäkin päivänä tunnetut lasiesineet, alvar_and_elissa_aalto-1kuten Alvar Aalto -maljakon. Häneltä syntyivät interiöörit sekä huonekalut. Hän perusti modernin muotoilun myynti- ja markkinointiorganisaation Artekin, yhdessä ensimmäisen vaimonsa Aino Aallon sekä muutaman muun henkilön kanssa. Hänen taiteensa on vuodesta toiseen yhtä ajatonta ja tunnettua. Hän lukeutui modernin arkkitehtuurin tärkeimpiin suunnittelijoihin. Hän on suunnitellut Artekille muun muassa tuoleja sekä lamppuja. Nuorison keskuudessa hyvin suositut converse tennarit ovat aina muodikkaat ja Alvar Aallon -maljakon voi aina viedä lahjaksi. Nämä molemmat tuotemerkit ovat tunnettuja ja puhuvat puolestaan. Alvar Aalto vei Suomen maailmankartalle omilla töillään. Hän suunnitteli Iittalalle useita lasiesineitä, joista tunnetuin on Savoy -maljakko. Hän osasi ottaa yksityiskohdat huomioon kaikissa töissään. Hänen tapansa käyttää valaistusta sekä valoa tekee hänen arkkitehtuuristaan ja muista töistään uniikkeja. Alvar Aalto on yksi tunnetuimmista suomalaisista maailmalla. Hän on myös jättänyt positiivisen jälkensä suomalaiseen maisemasuunnitteluun.

Finlandia-talo on Alvar Aallon tunnettua arkkitehtuuria

Helsingin kaupunginhallitus antoi arkkitehti Alvar Aallolle vuonna 1961 tehtäväksi laatia asemakaavasuunnitelman, joka koski Helsingin ydinkeskustan lähellä olevia alueita. Tämä suunnitelma ei kuitenkaan koskaan toteutunut, vaan siihen tehtiin myöhemmin useita uudistuksia. Alvar Aalto suunnitteli Finlandia-talon vuonna 1962. Tämä Töölönlahden rannalla sijaitseva suosittu kongressi- ja tapahtumakeskus tuli valmiiksi vuonna 1971. Finlandia-talo on yksi tunnetuimmista Alvar Aallon suunnittelemista rakennuksista. Nyt on suunnitelmissa sellaista, että Finlandia-talon katolla aletaan tuottaa aurinkoenergiaa. Se on osa Finlandia-talon suunnitellusta energiansäästöön panostamisesta. Talon katolle on tarkoitus asentaa 150-170 kappaletta aurinkopaneeleja. Niiden on tarkoitus tuottaa jopa 20 -25 % talon energiantuotannosta. Kustannusten pienentämisen lisäksi tästä ratkaisusta hyödytään myös talon markkinoinnissa, koska nykypäivänä ympäristöasiat ja niihin panostaminen vaikuttavat jopa kongressipaikan valintaan. Finlandia-talo on ottanut paikkansa Euroopan ensimmäisiin aurinkosähköön siirtyvien kongressitalojen joukossa. Tämä Helsingin kaupungin omistama tunnettu rakennus kerää vuosittain tuhansia ja taas tuhansia turisteja ympäri maailman. Alvar Aalto on arkkitehtuurinsa lisäksi tunnettu myös monipuolisena suunnittelijana. Hänen työnsä ovat arvostettuja Suomen rajojen ulkopuolellakin.