Viljo Revell

Viljo Revell oli suomalainen arkkitehti. Hän syntyi 25.1.1910 Vaasassa. Lukion jälkeen Revell lähti opiskelemaan Teknilliseen korkeakouluun. Läpimurtotyönään hän suunnitteli Helsingin Lasipalatsin, joka on edelleenkin kuuluisa maamerkki Helsingissä. Sen jälkeen Revell suunnitteli lukuisia muitakin julkisia rakennuksia niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän suunnitteli myös omakotitaloja. Revellin suunnittelema omakotitalo oli viime keväänä pyyntihinnaltaan Suomen kallein, joten tämä kertoo jo omaa kieltään Revellin arvostuksesta. Hänen nimeään kantava Rewell Center sijaitsee Vaasassa. Viljo Revell suunnitteli rakennuksia aina kuolemaansa asti. Hän menehtyi 8.11. vuonna 1964 Helsingissä vain 54 vuoden iässä. Tämä kansainvälinen modernisti jätti jälkensä suomalaiseen arkkitehtuuriin ikiajoiksi.

 

Photographer: Herb Nott Dominion ModernViljo Revellin elämä

Viljo Revell oli aina kiinnostunut arkkitehtuurista. Hänen opintonsa Teknillisessä korkeakoulussa sujuivat hyvin ja hän valmistui arkkitehdiksi vuonna 1937. Ollessaan vielä opiskelija hän suunnitteli Helsingin Lasipalatsin yhdessä Heimo Riihimäen ja Niilo Kokon kanssa. Suunnittelu keskeytyi sodan syttyessä, jolloin Revell joutui merivoimien palvelukseen. Aina syyskuuhun 1941 asti hän toimi panssarilaiva Ilmarisen kansiupseerina. Revell myös pelastui aluksen tuhosta syyskuussa 1941. Sodan jälkeen Revell toimi johtajana Suomen Arkkitehtiliitton (SAFA) jälleenrakennustoimistossa vuosina 1942–44 ja toimitusjohtajana SATO Oy:n Vaasan osastolla vuoteen 1948 saakka. Sotien jälkeen hän suunnitteli muun muassa Helsingin Kumpulaan kansalle tilapäisasunnoiksi tarkoitettuja puutaloja. Muutama näistä taloista on yhä jäljellä. Revell myös suunnitteli muitakin asumiseen tarkoitettuja rakennuksia. Esimerkiksi Hangosta löytyy Revellin käsialaa oleva pilareilla seisova kerrostalo. Se on eräänlainen nähtävyys, sillä kyseessä on vielä tänäkin päivänä upean näköinen, muista kerrostaloista poikkeava rakennus. Toki Revellin käsialaa olevia rakennuksia löytyy muualtakin maailmasta. Hänen tunnetuin suunnittelemansa kohde löytyy nimittäin Torontosta. Se on Toronton kaupungintalo, joka on edelleen käytössä. Kyseessä on siis laajaa kansainvälistä mainetta nauttinut arkkitehti.

Revellin tunnetuimmat työt

Revell oli tunnettu siitä, että hänen suunnittelemansa rakennukset olivat upean moderneja, mutta todella käytännöllisiä. Tämä ei ole aina selvää, kun puhutaan huipputason arkkitehdeistä. Monesti rakennukset on suunniteltu niin, että niissä ei ole otettu huomioon käytännön asioita. Se voi aiheuttaa hankalia ongelmia, kuten hometta tai sisäilman huonoa laatua. Homeongelmat ovatkin nousseet uutisiin viime aikoina. Esimerkiksi hämeenlinnalainen Kaurialan koulu on suljettu homeongelmien vuoksi. Revellin suunnittelemissa rakennuksissa tällaisia ongelmia ei ole ollut. Revell on suunnittelut esimerkiksi Meilahden koulun, joka on edelleenkin toiminnassa. Huomattavaa tässä on se, että kyseinen koulu on toiminut sellaisenaan jo 50-luvulta lähtien. Revell otti siis suunnittelussaan huomioon lukuisia käytännön asioita, kuten sen, että rakennusten kivijalka on tarpeeksi korkea, jotta vesi ja kosteus eivät pääse imeytymään rakennukseen. Monissa rakennuksissa on käytetty materiaalina jotakin muuta kuin puuta. Suosittuja materiaaleja olivat niin betoni kuin tiilikin. Ne antavat ajatonta ja modernia tunnelmaa, joka on omiaan kuvastamaan Revellin tyyliä. Näiden seikkojen vuoksi Revell oli yksi Suomen parhaimpia arkkitehtejä.