Engelin Helsinki

Saksalainen arkkitehti Johan Carl Ludvig Engel tunnetaan parhaiten Helsingin keskustan upeista rakennuksista. Engel syntyi vuonna 1778 Berliinissä. Hän edusti tyylisuunnaltaan uusklassista empiretyyliä, jossa arkkitehtuuri sai vaikutteita antiikin Rooman ja Kreikan rakennustaiteesta pyrkien silti klassiseen linjaan. Engel oli työskennellyt muun muassa Pietarissa ja Tallinnassa ennen saapumistaan Suomeen vuonna 1816. Hänen kuuluisimpia töitään Helsingissä ovat Helsingin tuomiokirkko, yliopiston päärakennus, Valtioneuvoston linna, sekä Kansalliskirjasto. Engelin kädenjälki näkyy myös muualla Suomessa useissa eri rakennushankkeissa. Engel on esimerkiksi suunnitellut Porvoon ja Turun asemakaavat. Koska Engeliä arvostettiin arkkitehtina suuresti, on hänen väitetty suunnitelleen myös useita rakennuksia, jotka tosiasiassa olivat hänen oppilaittensa töitä. Carl Ludvig Engelin työt ovat kuitenkin kieltämättä merkittävä osa Suomen arkkitehtuuria.

Engelin elämästä kertova romaani sykähdyttää

Jukka Viikilä voitti Finlandia-palkinnon Engelin elämästä kertovalla romaanillaan “Akvarelleja Engelin kaupungista”. Se kuvaa kauniisti Engelin elämää ja työskentelyä Suomessa. Saksalainen Carl Ludvig Engel saapui Helsinkiin perheineen keväällä 1816. Helsinki oli Suomen suurruhtinaskunnan juuri valittu pääkaupunki. Engel valittiin arkkitehdiksi Helsinkiin, koska Venäjän keisari Aleksanteri I oli vakuuttunut Engelin taidoista. Helsingin jälleenrakennuksesta vastasi tuolloin valtioneuvos Johan Albrecht Ehrenström. Engel tuli Suomeen vastahakoisesti. Hän epäröi perheensä kykyä sopeutua, sillä kaupungissa puhuttiin tuolloin vain venäjää ja ruotsia. Engel olikin oikeassa arviossaan: arkkitehti vaimoineen ei tuntenut oloaan kotoisaksi Helsingissä. Työn pääkaupungissa oli määrä kestää vain kuusi vuotta, mutta lopulta aika venyikin nelinkertaiseksi. Romaani on päiväkirjamainen ja kuvaa fiktiomaisesti Engelin sisäistä kamppailua. Arkkitehtuurin sijaan kirja keskittyykin enemmän Engelin henkilökuvaan ja yksityiselämään. Engel menetti Suomessa ollessaan kaksi lastaan ja vaimonsa. “Akvarelleja Engelin kaupungista” onkin arvokas mutta samalla surullinen kuvaus Helsingin arkkitehtuuria muokanneesta henkilöstä.

Engel suunnitteli Helsinkiin talon myös perheelleen

Kun Engel vuonna 1824 sai viran intendentinkonttorin johtajana, hän alkoi suunnittelemaan Helsinkiin taloa omalle perheelleen. Engel osti Bulevardilta tontin, jolla sijaitsi suuri puutarha. Vaikka tuohon aikaan puutarhanhoitoa pidettiin vain palvelusväelle sopivana työnä, Engel nautti suuresti kukista ja puutarhansa hoidosta. Helsingissä oli tuohon aikaan vain vähän saksalaisia, ja heidän yhteisönsä oli tiivis. Engel viettikin mielellään aikaa myös ystäviensä kanssa seurapelejä pelaillen. Engelin talo valmistui vuonna 1828. Bulevardia pidettiin jo tuolloin yläluokan asuinalueena. Upea puutalo edusti empiretyyliä. Talossa oli suuri salonki ja vieraiden vastaanottoa varten suunniteltu huone, ruokasali ja keittiö, arkkitehdin työhuone, perheen makuuhuoneet, sekä palvelusväen tilat. Empire eli keisarityyli vallitsi myös 1800-luvun huonekaluissa. Puusta valmistetut huonekalut maalattiin usein valkoiseksi, jotta ne olisivat muistuttaneet antiikin ajan loistosta. . Julkisten rakennusten lisäksi Engel suunnitteli useita taloja ja myös huvimajoja yksityishenkilöille. furniturebox.fi nettikaupasta löydät tyylikkäitä huonekaluja, joilla voit luoda muinaisen ajan loistoa myös omaan kotiin tai omalle terassille.