Suomen erikoisimmat asuintalot

Suomessa on joitakin erikoisia asuinrakennuksia, jotka herättävät huomiota. Osa taloista on ollut nähtävillä Asuntomessuilla. Selvää on, että kaikkia erikoisia asuinrakennuksia yhdistää ainakin se seikka, että ne ovat kohtalaisen hintavia. Asuinrakennuksilla on yleensä myös jokin tarina tai aihe, josta rakennusta on lähdetty suunnittelemaan.

Erikoisten rakennusten myyminen on samaan aikaan mielenkiintoista ja haastavaa kiinteistönvälittäjän näkökulmasta. Enemmän kiinteistönvälittäjän ajatuksista ja työstä voi lukea blok.ai-nettisivulta.

Merellistä tunnelmaa Espoossa

Espoon niin kutsuttu kotilotalo on ehkä kaikkein erikoisin asuinrakennus. Kotilo valmistui Kauklahden Asuntomessuille vuonna 2006. Se herätti ihmisten kiinnostuksen jo heti Asuntomessuhen aikaan. Nimensä talo sai sen kiertyvästä muodosta. Talosta tulee kuin tuleekin mieleen kotilo. Merellistä tunnelmaa sai aikaan myös siperianlehtikuusi, joka käytettiin talon materiaalina. Talon ulkomuoto näyttää hyvin herkältä ja saa asujan tuntemaan olonsa kotoisaksi.

Talon on suunnitellut arkkitehti Olavi Koponen. Hän suunnitteli talon itselleen ja perheelleen ja omistikin sen pitkän aikaa. Nykyisin talo on kuitenkin jo toisten omistajien omistuksessa. Taloa on esitelty erilaisissa sisustuslehdissä useita kertoja, sillä se on ainutlaatuinen Suomessa. Vastaavaa ei ole nähty, vaikka toki muitakin erikoisen muotoisia taloja Suomesta löytyy.

Asumisoikeustalo Helsingissä

Arkkitehti Reino Jallinoja suunnitteli vuonna 1994 Terassitalon, joka on täynnä asumisoikeusasuntoja. Terassitalon poikkeuksellinen muoto on vaikuttanut paljon myös talon sisätiloihin. Asunnoista löytyy esimerkiksi vinoja seiniä. Tämä 15-kerroksinen talo on muotoutunut osittain jo Pikku Huopalahden kaupunginosan maamerkiksi. Kaikki tunnistavat sen jo kaukaa.

Nimensä Terassitalo saa siitä, että jokaiseen asuntoon kuuluu valtavan suuri terassi. Terassit ovatkin aiheuttaneet sen, että sisätiloja on jouduttu muokkaamaan erilaiseksi kuin ne yleensä ovat. Mikään Terassitalossa ei siis mene kaavamaisesti.